Tüm kurslarımızı görmek için lütfen Kurslar sayfamıza gidin.
Lütfen bu sayfadaki bilgileri dikkatlice inceleyin. Kursu ve koşulları uygun bulup katılmaya karar verirseniz, ön kayıt için, katılmak istediğiniz sınıf, ad-soyad ve tel numaranızı iletisim@geoaktif.com adresine göndermeniz yeterlidir. Sonrası için sizi yönlendireceğiz.
Yunan dansları kursumuz haftada bir defa 2 saat süreyle yapılacak. Kurslarımızda, yalnızca Sirtaki değil, Türkiye kaynaklı Zeibekiko ve Pontus dansları da dahil olmak üzere Yunanistan’ın tüm farklı bölgelerinden derlenmiş bir repertuarı öğretiyoruz. Bu 2 aylık programı ortalama bir performansla tamamlayan bir katılımcı irili ufaklı 15-20 Yunan dansını icra edebilecektir. Bu da, geniş bir çeşitlilik gösteren Yunan müzikleri eşliğinde dans edebilmek anlamına geliyor. Hem Türkiye insanına nispeten daha tanıdık gelmesi hem de karmaşık figür yapısı nedeniyle derslerimizde Sirtaki-Hasapiko dansı üzerinde biraz daha fazla duruyoruz. Yunan danslarının bir kısmı çok kolay öğrenilebiliyor; öyle ki, yalnızca on dakika içinde öğrenilebilecek danslar var. Diğer bir kısmı ise çeşitli uzunluklarda zaman dilimlerini gerektiriyor. Derslere, öğrencinin hiçbir şey bilmediğini esas alarak sıfırdan başlıyoruz. Bir dansı önce, müzik olmaksızın, sayısal hareketler eşliğinde yavaş yavaş öğreniyoruz. Karmaşık olabilecek figürleri önce parçalar halinde öğretip sonradan birleştiriyoruz. Hareketleri sayısal olarak rahatça yapacak hale geldikten sonra da aynı hareketleri bu kez müzik eşliğinde yapıyoruz. Diğer danslarla kıyaslandığında, Yunan dansları özellikle Türkiye insanı tarafından çabuk öğreniliyor, iki-üç hafta gibi kısa bir süre içinde katılımcı ciddi bir mesafe kaydediyor. Birkaç ay içinde ise geniş bir figür repertuarı ve estetik düzeye ulaşılabiliyor.
Türkiye insanının Yunan dans ve müzik kültürü hakkındaki bilgisi –aslında bilgisizliği!- yıllardır sirtaki-taverna-tabak kırma üçgenine sıkışıp kalmıştır. Tüm o “grek müzik”, “greek taverna”, “sirtaki show” gibi pespaye kavramlar aslında hiç de Yunan halkının zengin dans kültürünü temsil etmemektedir. Yine de bu sakat algılayış biçimi, yer yer “Rum taverna” geleneğinin de katkısıyla, ülkemizde yerleşik bir algı haline gelmiştir. Bu yüzeyselliği bir kenara ittiğimizde, son derece zengin, köklü ve günümüzde de tüm canlılığını koruyan bir dans kültürü karşımıza çıkmaktadır. Üstelik günümüz Avrupa ülkeleri içinde Yunanistan halk danslarının hala en canlı olduğu ülke olarak kabul edilmektedir. Eğlenceye önem veren Yunan halkı mümkün olabilen her fırsatta dans eder. Halk danslarının asıl yaşam alanı sene boyunca ülkenin her tarafında gerçekleştirilen "Glendi" ve "Panagiria" gibi festivallerdir. Halk genellikle kendi yaşadığı bölgenin ve yakın bölgelerin danslarını bilir; bunlara ek olarak, neredeyse herkesin bildiği birkaç ortak dans da bulunmaktadır. Yaygın inancın aksine, çoğu kişi tarafından ulusal Yunan dansı olarak bilinen sirtaki, Yunan dans dünyasında çok da muteber değildir. Geoaktif, yıllardan beridir Yunan dansları alanında ülkemizde özgün çalışmalar yapan Antropia Yunan Dansları Topluluğu’nun bünyesinden doğduğu için, bu alanda güçlü bir birikimimiz ve çarpıcı gözlemlerimiz var. Sirtaki Kursu adlı diğer sitemizde Yunan Dansları Hakkında Birkaç Söz adlı makalemiz ile Geçmişten Günümüze Sirtaki Dansı başlıklı makalemizde Yunan dans ve müzik kültürü ve özel olarak da Sirtaki dansı hakkında daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kurslarımız ve gecelerimizden geniş bir çeşitlilik içeren videoları Youtube kanalımızda izleyebilirsiniz.
Youtube kanalımız için tıklayın
Tüm kurslarımızı görmek için lütfen Kurslar sayfamıza gidin.